torsdag 15 april 2010

14 april, en historisk dag

Igår skrevs det historia. Iaf montéhistoria. En riksorganisation bildades! Tyvärr var intresset från Sveriges montéberörda människor svalt. Alldeles för få människor dök upp. Jag och många fler med mig hade nog hoppats och förväntat oss att arkaden på Solvalla skulle ha varit fullsatt. Iom att det finns strax över 700 licenser utkvitterade, varav ungefär 400 är aktiva. Och förutom ryttarna så finns det ett stort antal tränare som startar sina hästar i monté, det finns ett gäng hästägare som borde vara intresserade av att diskutera med STC och vara med och påverka vad riksorganisationen ska arbeta med. Men det var knappt de två första raderna som värmdes upp. Eftersom många har åsikter i omklädningsrum, i stallar, ute på banan, på websidor, på krogen, ja överallt, så var det faktiskt konstigt att det var så få som dök upp. "Ge oss mera lopp", "ändra reglerna", "säg åt proffstränarna att starta sina elithästar", räcker inte att säga när man är ute och joggar i skogen....
Jag hoppas av hela min själ att det uteblivna deltagandet inte kommer vara likadant när det handlar om att teckna medlemskap i riksorganisationen, att vara med och påverka och framförallt dra sitt strå till stacken på sin bana.
Men trots att det var klent deltagande så diskuterades det mycket intressant och det viktigaste av allt: Svensk Monté Riksorganisation bildades. SMR.
Så här ser den styrelse ut som kommer sitta år 2010:
Ordförande: Ninni Larsson
Vice ordförande: Linnea Swartling
Sekreterare: Rikard Sjöberg
Ledamöter: Jan Hellstedt
Lina Alm
Jessica Flodin
Linnea Lundgren
Carina Sköld
Bengt Glimskog

Per Wetterholm och Ulf Risinger representerade STC och svarade på de frågor som ställdes. De berättade också vad vi kan förvänta oss från deras sida men även vad de förväntar sig från Riksorganisationens håll.
Jag hoppas alla som satt hemma i sofforna tittade på TV4 sport som sände direkt från Solvalla, och framförallt att tvn var på efter V64-3 då Ninni intervjuades. Jag har varit inne på TV4 anytime men hittar tyvärr bara sammanfattningen. Där har man valt att inte visa den intervjun, vilket är synd. För det är ju viktigare att se Micke Nybrink hoppa runt som Anja Pärsson.... Eller? Han gjorde ju inte ens sälen....

Vi har valt att börja med att fokusera på tre punkter som vi kommer lämna upp som förslag till STC:
1. En ansvarig person skriver alla banors montépropositioner. Detta för att fördelningen ska bli jämn. Att inte liknande propositioner skrivs ut på två närliggande banor, med kort tidsspann.

2. Att ändra kraven på montékval. Som det är nu måste alla hästar oavsett tidigare meriter genomföra ett godkänt kval. SMR´s förslag är att hästar som sprungit in mer än 100.000 kronor eller startat fler än 20 gånger behöver inte montékvala utan kan anmälas direkt till montélopp.

3. Att endast de prisplacerade ryttarna väger in efter loppet. De diskade behöver inte ställa sig på vågen, inte heller de som är utan peng.

Medlemsavgiften kommer att vara 200 kronor och inom kort kommer Du kunna teckna medlemskap. 500 kronor kostar det för en familj.

På återseende!

4 kommentarer:

  1. Jag tror att den största anledningen till att det inte kom så många är att det idag är väldigt dyrt att resa. Jag skulle aldrig ha råd att resa till stockholm bara för ett möte och sen hem tillbaka. Det skulle vara bra med något slags webbmöte så alla i hela sverige kan delta. Bra initiativ med en riksorganisation och bra av er som kunde delta på mötet! :)

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul att ni har lyckats. Ni behövs, se bara hur det ser ut för nordsvenskarnas del under maj!
    En person, vars plats blir öronmärkt för nordsvenskarnas del bör väljas in. Varje region bör också ha någon invald. Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Hej! Bra jobbat ni som har tagit tag i detta! Ang vilka som är med i styrelsen så är det tråkigt om det redan i starten ska "tjafsas" om de som sitter med. Min personliga och bestämda åsikt om det är ju ganska så glasklart... Oavsett vilka som är/blir invalda i styrelsen så bör de vara några som kan ta tillvara på "allas" intresse om sporten monté, för det är ju faktiskt en sport. Då finns det ju givetvis de som tävlar mycket sk "elit" ryttare och de som tävlar mindre sk "amatörer". På lika villkor kommer det nog inte att bli men förhoppningsvis så bör all energi läggas på att få mer tävlingstillfällen. Rimligtvis då för båda raserna varmblod som nordsvenskar. Som det är i dagsläget så ligger ju nordsvenskarna långt långt bakom ang tävlingstillfällen. Hur kan man då tro att någon vill satsa på monté om det ej finns tävlingstillfällen?? En del "staket kuskar o ryttare" anser det tråkigt vid ex 7 startande montéhästar i ett lopp. Givetvis vill man väl se fulla lopp men det är väl lika tråkigt att se ett halvfullt travlopp... Tjafsas kommer det alltid att göras men förhoppningsvis är det "starka" tjejer o killar som invals i styrelsen. Våga stå för din åsikt och jobba framåt för monténs framtid.

    Mvh(har både kör o montélicens)
    lena.unstrom@bdtv.se

    SvaraRadera
  4. SMR: Mot seger eller nederlag.
    Monteryttarna har fått sin efterlängtade riksorganisation. Jag gratulerar dessa engagerade ungdomar som är villiga att åka nästan hur långt som helst, bara för lyckan att få rida och umgås med hästarna, som i många fall är deras bästa livskamrat.
    Organisationen behövs. Det räcker att titta på de utskrivna monteloppen för kallblod under maj månad i år för att förstå. Monten startade under år 2004 och många var lyckliga. Men i år har monten för kallblod inte varit någon framgång, med undantag för Färjestad som även i år red häxjakten under påskhelgen med 50 000 kr i förstapris.
    Innan jag går vidare vill jag kommentera beslutet om regionsindelningen. Varför frångå den indelning som STC införde för några år sedan. Varför krångla till saker och ting. Varför inte ta tillvara det som är bra och fokusera på det som MÅSTE förbättras. Positiv energi är som bekant en bristvara, så låt oss hushålla med resurserna och satsa där energin gör nytta. Mitt förslag är att en representant från varje region väljs in i organisationen.
    Då det gäller utskrivningen av monteloppen, är det önskvärt att en person för varmblod resp. kallblod utses. Oavsett om en eller två personer utses, är det viktigt att rätt person väljs, i annat fall blir det ingen större förändring. Under maj månad var samtliga tre utskrivna lopp för kallblod utskrivna för hästar under 500 000 kr. En ändring skedde och ändringen gynnade Östersund. Röster höjs att även hästar med låga startprissummer måste få sina lopp. Med rätt utskrivning av en proposition får även dessa hästar sina lopp. Jag har ofta kritiserat slarvigt utskrivna propositioner, inte minst då det gällt sulkylopp för kallblod.
    Forts. följer på min hemsida.

    SvaraRadera