torsdag 2 december 2010

En föredetta konvalescent i stallet

Det gick bra för Leia i kvalet igår. Och benet såg fint ut idag så nu börjar hoppet tändas för att hon ska vara tillbaka som tävlingshäst. Visst, hon saknade tempo och hängde inte riktigt på när de ökade sista halvvarvet. 1:20,7 blev tiden och sista varvet gick strax över 17 för hennes del så det var fullt godkänt. Ingen skiftning i travet så allt kändes kanon. Nu letas passande lopp.
Flamman var inte lika bra. Tussar och allt kvar i sista sväng så det såg ut som hon skulle bli sämst fyra men det hände inte så mycket på upploppet och skallen som tidigare funnits var inte där. Först utanför peng blev hon.

På lördag åker Stina till Hagmyren och debuterar Robban i monté. Han kommer ju inte med i några lopp så förhoppningsvis sköter han sig och får med sig poäng. Det är två montélopp den dagen och i det ena startar intressanta Lugdunum tillsammans med Linda S Hedström. Håller tummarna för att det går bra, en passande montéprofil är den tvåfaldige miljonären.

Genomtänkt är det inte direkt ute på banorna. Ser man till tävlingsplaneringen på närliggande banor (Solvalla, Eskilstuna, Gävle, Romme, Örebro) så är vissa ganska duktiga på att erbjuda montélopp. Vad de inte är så duktiga på är att planera in montékvalen. Fördel vore att erbjuda kval samma dag som det rids lopp. Detta för att göra det lite bättre för ryttarna, för att undvika att dessa slipper åka bara för kval. Får man upsittning både i kval och lopp plus eventuell procent på insprungna prispengar så är ju det mycket bättre än att åka två dagar varav en bara för kval.
Solvalla tex. erbjuder tre lopp i december, ingen av dessa dagar erbjuds kval utan de två som anordnas är andra dagar. Samma gäller januari, tre lopp och två kval, men under olika dagar.
Den 9 december är det inplanerat möte med Tore Fyrand så förhoppningsvis får Solvalla upp ögonen för detta och ändrar det redan i februari. Tore kommer också att få höra hur bra Solvalla är på att just erbjuda lopp. Ledande storbana i landet, blandade propositioner och bäst prispengar. Det går ju alltid alltid alltid att bli bättre, än är vi inte nöjda :-) men vi har kommit en god bit på vägen. Och det visar ju hur viktigt det är att ha en montéklubb på banan. (Det är ju inte direkt så att vi kniper igen och är nöjda med det lilla vi kan få)

Imorgon bär det av till Örebro, ska montékvala Ambassadör Indika, en travsäker rejäl kille som kan vara lite trög emellanåt. Men av de gånger som jag ridit honom så är han en helt annan häst med andra hästar runt sig så vi får hoppas att det är lika i kvalet. Tyvärr har han ju inte så mycket pengar på sig och det finns ju inte direkt några lopp i den allra lägsta klassen, men något roligt lopp borde vi väl hitta om kvalet nu går vägen.
Mister Sigel och jag provar lyckan i Eskilstuna på tisdag. Ett blandat lopp men vi fick bra spår så förhoppningsvis kan vi vara med lite från start. Blir spännande.

I övrigt så har väl ingen direkt missat att det är skapligt kallt i landet. Den där globala uppvärmningen det var så mycket snack om verkar ha glömt landet lagom. Men hästarna trivs, kastar sig i snön och kör race i hagarna som ett stort gäng unghästar, värst är gammelgubbarna Sixten och Max. Trist är bara strulet med vatten och ispinnar till fingrar när man kör. Och att det är så få ljusa timmar på dygnet :-/

På återseende!

4 kommentarer:

  1. Bra med en blogg som bara tar upp monté och inte annat konstigt (typ privatliv)och som även är aktiv.

    För ett tag sedan så var det en insändare i trav och galoppronden om domarnas brister i montéloppen. Vad anser du om det?

    SvaraRadera
  2. Grattis till att kvalet gick bra, hoppas hon håller ihop, hon såg ut att vara på gång innan skadan.
    Är uppfödare till Leia och äger helsystern Lena.
    Lena rids mycket, lite liten kanske för att bli en bra montehäst. Är monte uteslutet nu för Leia p.g.a. skadan?

    SvaraRadera
  3. Hej Roland, kul att du gillar min blogg.
    Ja, jag läste den insändaren och jag kan hålla med om att ibland missar domarna saker som händer i montéloppen. Det är tightare än i sulkysporten och fysisk kontakt är vanligare. De släpper också iväg starter som inte borde ha gått iväg bara för att få det "överstökat". Men det är inte omöjligt att lära gamla hundar att sitta så jag tror helt klart det kommer att bli bättre och bättre. De lär sig se situationer bättre och bättre.
    Däremot så tycker jag inte att travronden ska publicera "uthängning" av två ryttare. Det gjorde att iaf jag tappade seriösiteten i insändaren. Men förhoppningsvis så tog den som skickat in det eller travronden kontakt med dessa två innan det publicerades. Det är ju ändå vuxna människor....

    SvaraRadera
  4. Ja, vi hade väldigt höga förhoppningar på Leia innan hon skadade sig. Hade verkligen börjat få det att stämma i loppen. En väldigt fin häst med rätt inställning.
    Nu börjar hoppet tändas igen. Hon var jättefin i kvalet och har inte visat något som tyder på att skadan skulle börja spöka igen. Hon kommer till start inom kort :-)
    Hon kommer inte starta i monté på iaf lång tid iom att skadan var i fram och det talar emot. Hon är ju bara 4, blir 5, så hon har ju några år kvar. Och skulle hon hålla ihop så vet man aldrig, men viktigast är att hon mår bra.

    Jag såg Lena i ett lopp där hon var tvåa och riktigt bra. Håller tummarna för att det fortsätter så!

    SvaraRadera