tisdag 10 maj 2011

Sverigeloppet blir Swartlingloppet

www.solvalla.se 2011-05-10



Systrarna Linnea och Stina Swartling (bilden) har i stort sett gjort rent hus i samband med uttagningarna till Sverigeloppet Monté.
Hittills, och vi skriver hittills, har systrarna kvalat in tre hästar till finalen, och på onsdag kan det bli en till då stallets Mister Sigel provar lyckan i uttagningsloppet på Solvalla.

Systrarna kommer från en travfamilj (pappa Mats är en icke helt obekant amatörtränare på Solvalla) men har själva sina rötter i ridsporten. Så vad kunde passa bättre än att kombinera de två och ägna sig åt monté?
- Vi har blivit ganska så engagerade kan man nog säga, berättar Stina.
- Vid sidan av våra ordinarie jobb (Stina jobbar på Galoppförbundet i Hästsportens Hus och Linnea jobbar på hästsjukhuset i Ultuna) så har vi en webb-butik som säljer utrustning anpassad till montésporten, och min syster är ordförande i montéföreningen på Solvalla.
- Dessutom sitter hon med i den relativt nystartade SMR; Svensk Montes Riksorganisation.
Men det är i sadeln som systrarna Swartling gjort störst avtryck hittills. Inte minst i år, och speciellt i samband med Sverigeloppet.
Först vann Linnea med Sophia Glass på Romme den 1 maj.
Igår måndag vann Stina på Hagmyren på Lacey Frontline och Linnea gjorde om samma sak på Lindesberg på Scarly. Två inkvalade på samma dag alltså. Det måste vara någon form av rekord.
- Fast Scarly har ju Anna Erixon som ordinarie ryttare, så hon kommer att rida den i finalen.
Så här långt i år har Stina vunnit tre segrar, Linnea fyra.
- Men hon är storasyster så det är okej, säger Stina.
Spännande gäst
I familjens stall finns sedan en tid tillbaka den franske montéhästen Organdi d'Or som vann Olympiatravsmontén. Den skall starta i de stora montéloppen i samband med Oslo Grand Prix och Elitloppet är planen.
- Vi skall åka till Oslo med hästen, men i loppet kommer han att ridas av Phillipe Maschalle.
Det blir helt säkert en spännande Elitloppshelg för systrarna Swartling. På fredagen avgörs Sverigeloppet och sen väntar alltså Elitloppsmontén.
Vi håller tummarna för den framgångsrika travfamiljen, och undrar väl egentligen bara en sak. Vad gör mamma i stallet?
- Hon mockar, avslutar Stina.

1 kommentar:

  1. Grattis till systrarnas framgångar. Ni är oerhört duktiga. Kul att se att de uppmärksammar montépersoner /Maja

    SvaraRadera