onsdag 6 januari 2010

”Montén i Sverige går baklänges"

Jan Hellstedt tillhör de travtränare i Sverige som satsar hårdast på monté.

Men han är missnöjd med hur sporten sköts.

– Montén i Sverige går baklänges, säger han.

Mantorptränaren Jan Hellstedt har ofta med hästar i de svenska montéloppen och hans duo Poison Composite och Nasty Composite har skördat stora framgångar under sadel i montésportens hemland Frankrike.

Men Hellstedt är inte nöjd med de förutsättningar som ges montén i Sverige.

– Media skriver när det vinner svenska hästar i Frankrike men vi har noll chans att matcha hästarna på hemmaplan, om vi inte åka till Östersund för att starta med tillägg och tävla om 15 000 kronor i förstapris, säger Hellstedt och syftar på att det finns väldigt lite montélopp för hästar som sprungit in mycket prispengar.

– Det är helt otroligt att det inte går att matcha hästarna i en sport som vi ska satsa på. Ska vi ha någon klass på montésporten får vi lägga på en liten prispeng. Alla sporter behöver stjärnor, se bara på intresset för elitloppsmontén, och ska vi se hästar från stortränarna i montéloppen får man se till att ha lopp med 40 000 kronor i förstapris. Jag inbillar mig att ett montélopp med 40 000 kronor i förstapris med min Queen of Rock eller Viol Hornline mot "Luddes" (Lutfi Kolgjini reds.anm.) och Goops hästar är roligare än ett vanligt snabblopp där bara två hästar kan vinna. Och lägg ner det här med kval i monté. Kan man springa tio sulkylopp kan man springa monté. Det går i alla fall bra i Frankrike.

Sportchefen efterlyser organisation
Per Wetterholm är sportchef på Svenska Travsportens Centralförbund, STC, och han håller med Hellstedt om att möjligheterna att matcha hästar med mycket prispengar på sig i monté är begränsade.

– Men det beror framförallt på att sporten fortfarande är ny i Sverige. Vi har haft den i drygt fem år och än så länge är den inte så jättestor. Även om den har utvecklats mycket på den korta tiden går det inte att jämföra den svenska montésporten med den franska.

Men vem är det som bestämmer att montéloppen ser ut som de gör?

– Det är banorna själva. Det finns ingen gemensamt uttalad politik om att man ska driva montésporten upp till någon viss nivå eller så. Det är sagt att den ska utvecklas men det finns inga konkreta mål fastställda, säger Wetterholm och skickar iväg en passning till de aktiva.

– Vi på STC kan inte sitta som byråkrater uppifrån och säga exakt hur montésporten ska drivas. Det man skulle önska under året är att montésporten blir lite mer organiserad. Just nu har montén ingen basorganisation motsvarande kallblodssportens Sleipner eller Avelsföreningen. Men det är inte vi på STC som ska gå in och styra utan detta måste göras av de aktiva själva.

Ola Johansson/Kanal75

1 kommentar:

  1. Jag ger underbetyg till de som skriver propositionerna. Inte enbart vad gäller montéloppen men särskilt där. Hur svårt kan det vara att skriva proppar med bredare spektrum ? Jag tycker att ALLA hästar ska ha åtminstone ett möjligt lopp att anmäla till VARJE tävlingsdag. Detta kräver kanske fler tilläggslopp men jag ser inget problem med det, tvärtom är tilläggslopp roliga. Hästar som tjänat en del pengar har i nuläget väldigt få montélopp att starta i. Så ska det inte behöva vara. /Anders

    SvaraRadera