söndag 18 juli 2010

Innan start

Så bra gick det för mig att skärpa till tidsintervallerna mellan blogginläggen.... Men som ni säkert förstår så har man just nu inte lust att vara inne framför datorn. Det har förutom värme varit jobb, hökörning, jobb, fotboll, jobb, möhippa, jobb, kalas, jobb, grillning m.m. Har ridit en del lopp också. Sammanfattar dem lite snabbt:
Abrigat Tobest och jag var oplacerade på Örebro. En trevlig herre som hade en sämre dag och inte räckte till. Kändes fin på bortre långsidan men i sista sväng så tröt det. Hästen var trevlig och det kändes att det fanns kapacitet. Trevligt sällskap runt hästen också.
Pilagårdens Muck stod väldigt hårt inne på Solvalla och målet var att han skulle sköta sig och göra ett lopp. Och det gjorde han. Vi fick galopp innan bilen släppte så vi tappade och kom efter. Men sen skötte han sig och gick för första gången en tid utan g i raden. Han kommer att hävda sig bra i sin klass om han sköter sig.
Sixten gav mig en försenad födelsedagspresent på Lindesberg. Var som vanligt strange i värmningen, men strax innan start tänkte jag att det här går inte, vi måste testa något nytt. Så vi ladda för ledning. Och Sixten blev Blixten och tog ledning lätt från sjätte spår. Tyvärr fick vi påtryckning och öppnade första 500m på 1:12,0. Fick då dämpa lite och varvet gick på 1:15,6. Sen kom det en ny och lade sig utvändigt, men i svängen försökte vi göra ett ryck och det höll nästan hela vägen. Dandy Kemp och Carolina Kangas slog av oss på sista steget. Surt! Han var värd en seger lilla Blixten. Men vi tar dem på tisdag på Eskils :-)
Livi Charmer red jag också i ledning med tryck i 1,5 varv men kunde ändå rida 1:20,1 första varvet. In i svängen hade jag allt kvar, kändes det som, svarade bra på tussarna men sen blev det soppatorsk. Sexa blev vi på tiden 1:19,9. Nånting var det som inte stämde för han ska inte vara så där dålig, så någon vettig förklaring finns det säkert. Vi kommer igen!
Mister Sigel var laddad i värmningen så jag var dum och satte på honom ett öppet huvudlag i loppet. Var bara trög i loppet och inte lika fin som gången innan när vi hade helstängt för första gången. Först utanför peng på tiden 1:17,7 är jag inte direkt nöjd med.

I övrigt så har hästarna i stallet skött sig bra. Stina och Jahnita satte ju nytt rekord vid vinsten på Hagmyren. Eller hon hade det tidigare rekordet men då togs det inte dopingprov. Nu är det ett officiellt svenskt rekord.
Ebbe och Flamman var duktiga på Gävle i fredags. Ebbe gick nytt rekord efter en bra styrning från Therese Wilhelmsson i amatörlopp. Flamman gjorde sin andra start (blev påkörd på upploppet i förra och hoppa) och var jätteduktig som trea, nära att slå tvåan. Kapabel häst som blir rolig att se vad framtiden kommer ge.

Jag har ju fått lite förfrågningar på olika sätt att prata utbildning, utrustning etc. Ska försöka få med så mycket som möjligt och börjar med lite innan loppet, men skippar anmälningen och den biten. Vi går direkt till tävlingsdagen :-)
Det är viktigt att läsa på programmet innan. Och då menar jag inte bara startlistan. I varje program finns det information som är viktig att veta. Dels tidpunkterna, när får man inte värma, när är provstarter bakom bilen etc. Det är också viktigt att titta om det är genomgång för montéryttarna. Det är inte alltid att det står på samma sida som startlistan utan kolla igenom hela programmet för att vara på den säkra sidan. Dels så kan du få bot om du uteblir men det viktigaste är att inte missa genomgången. Jag är också medveten om att de ibland lägger den på olämplig tid men säg då till banan. Romme har lyssnat och bättrat sig.
Det då också ska läsa på i programmet är hur värmning och defilering går till på just den banan. Har man ridit på två olika banor så är man medveten om att banorna inte ser likadana ut. Vissa har innerbana, vissa defilerar man i rätvarv och vissa i bakvarv. Liza frågade tidigare i en kommentar om Bergsåker och defileringen där. Där defilerar man i rätvarv och precis som på Solvalla så sker defileringen i ett helt varv. Alltså: Man vänder inte tillbaka för att göra en provstart. Den tävlingsdagen som Liza var på så var vi tre stycken som bett att få göra en kort defilering och därför tog vi upp och vände tillbaka. Men säger man inte till om det så får man bot.
Det är också viktigt att infinna sig i defileringsvolten i tid då de vill se varje ekipage röra sig därinne. Är det så att du har en laddad eller krånglig häst som det är bäst att defilera själv, måste man säga till innan om senare defilering. Banorna är också olika vad det gäller checkrem i defilering. Läs det också i programmet.

Förseelse av ordningskaraktär är just att man bryter mot ordningen, vad som bestämts ska gälla på banan. Det kan vara olika saker som tex. att du inte rider in i defileringsvolten, inte defilerar ett helt varv etc. Det kan också vara illa beteende utanför banan, inte infinna sig när du ropas upp etc. Det finns många orskarer till varför det ibland delas ut bot för förseelse av ordningskaraktär. Hoppas att ni slipper sådana men skulle ni få en så kontakta banan och fråga varför så det inte händer flera gånger. Men ett bra sätt att undvika det är just att vara påläst.

Viktigt är också att kolla om du får defilera med check eller inte. Om inte så säg till. Endast en bana i landet säger ifrån, iaf vad jag har träffat på, annars så brukar det aldrig vara några problem. Ibland vill de se hästen i defileringsvolten nåt varv utan, men sen kan du sätta på checken. Lägger in en bild på en perfekt check som jag och Stina rider med:



Bilden är på den franska checkremmen som är jä*ligt bra. Som ni ser så sitter det en ring ganska högt upp och en rem i sadeln. Det gör att när hästen inte är uppcheckad så har du inget hängande vid hästens huvud. Remmen har många hål och är också lätt att trä i ringen själv och lätt att justera med en hand. Love it! I Frankrike används det både i monté och sulky. Säg till om ni vill se den om vi möts på nån bana. Säljs också på www.swartlingmonte.se

Tänk också på hur ni värmer hästen. Dels så får man inte störa segerdefileringen. Det är också viktigt att kolla i vilket varv man får värma i på tex. innerplan. I Solvalla programmet står det tex:.... På innerbanan är värmning endast tillåten i bakvarv. Det är tillåtet att värma i både bak-och rätvarv på stora banan fram till lopp 1. Efter lopp 1 är endast rätvarvsvärmning tillåten på stora banan.

Så läs igenom programmet för att slippa bot, men framförallt för att förhindra olyckor.

Det är helt okej att hojta till om jag glömmer nåt. Ska försöka vara detaljerad och tycker det är jätteroligt att jag får förfrågan om att skriva om sånt här på bloggen. Gör man lite nytta förhoppningsvis :-)

På återseende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar