måndag 28 september 2009

Bakspår eller inte?

I helgen har Yatzee och Arne varit på turné. Yatzees lopp är bara att glömma då ett annat ekipage tog hans spår i starten och fick ingen plats och var därför inte med i matchen. Nya tag!
Arne gjorde vad han kunde på Färjestad i lördags då det blev en hård öppning. Fick ledning från spår 8 bakom bilen, öppnade första 500m på 1:1,3 och varvet på 1:13,1. Fick press flera gånger och kunde inte hålla hela vägen in i mål. Gick 1:15,7. Nya tag med honom och planen är ett montélopp nu i början av oktober. Säger inte vilket, vill ju inte skrämma mina konkurrenter :-)

Helgen var häst-och festfylld. Skoj! Sixten och Max var iväg till banan och reds fort. Max var kanonfin och kommer snart att kvala. Sixten ville inte riktigt springa rakt uan rejält stöd på vänstertygeln, men var mycket bättre när vi ökade tempot och Max på utsidan. Provade också den nya franska checkrem som vi fått hem. Överlägsen! Älskade att rida med den i Frankrike och förstår nu varför. Hur lätt som helst justera och ställa in exakt som man vill ha den. Underbart! Som tur var så var Troels på banan så Stina och jag kom därifrån. Det var nära med min proffsiga backning att han skulle få en tjusig repa längs hela lastbilen. Så vi bytte förare :-)
Zubban står tyvärr och vilar med en trasig sena på vänster fram. Eller helt trasig är den inte, men en reaktion och därför blir det nu vila och sen får vi se vad framtiden utvisar. Synd, för hon var i form och har inte så många år (2) kvar på banan. Kanske bäbis, kanske promenadhäst hos rätt person. Men än är inget bestämt och man får se vad benet säger.

Jaha, då var det återigen dags att ta upp det heta ämnet 10 eller 15 hästar bakom bilen. Det finns ett gäng argument från båda håll. Lite kluven är jag, men lutar mest åt 10 som antal. Jag har själv suttit på en häst som strax innan bilen släppte höll på att sätta sig för att hästen bakom trampade på hans bakben. Nu gick det bra den gången, men jag vet minst en häst som aldrig mer kommer till start efter att ha blivit påriden och nu inte finns på jordens yta längre. Så ja, tänker man rent säkerhetsmässigt så ska det bort. Tittar man på montélopp som startas med bil och 15 hästar så är det flertalet gånger som det är på väg att ske olyckor eller att bakspåren tränger sig fram mellan främre ledet, utan att starten bryts av. Självklart är det svårt att veta innan hur pigg den häst man sitter på ska bli bakom bilen, men märker man att det inte går att hålla; skrik till startpersonalen att avbryta starten eller om du märker det långt innan så gå aldrig upp i rygg. Att bakspårshästarna släpar efter gör inget. Titta på många bilstarter, även för sulky, och lär dig tima in starten. Det gäller ju alltid, en väl timad start utan att hästen smäller in i vingen eller rider på någon annan gör att hästen blir så lite störd som möjligt och kan därför få en optimal start.
Men jag kan hålla med om att det minskar de få starttillfällen vi har. Och det verkar inte som antalet montélopp kommer öka inom den närmaste framtiden. Om en tredjedel av hästarna som ska starta as bort är det ju en enormt märkbar skillnad. Och ett lopp med 10 hästar är inte lika kul att titta på, spela etc. som ett med 15.

Vad tycker ni; ska det vara 10 eller 15 bakom bilen?

På återseende!

4 kommentarer:

  1. Håller med om att 10 hästar bakom bilen kan bli trist både att titta på och ur spelsynpunkt, och med 15 hästar är det alltid bäddat för olika former av incidenter. Varför inte 12 på ett led bakom bilen? Var själv först skeptisk till tanken på att rida lopp med så många bakom vingen, men ändrade mej när jag fick testa på det i Danmark .Det fanns gott om plats och var inte alls så illa som jag hade föreställt mej det. Mvh Lina P.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig: 12 hästar skulle få plats och det funkar ju som sagt i Danmark. Jag har förespråkat det på bloggen förut, men tydligen är inte det aktuellt för STC. Som det ser ut nu så kommer de inte ta bort bakspåren utan det kommer fortsätta vara 15 hästar bakom bilen. Jag tycker ändå att vi aktiva ska fortsätta arbeta för bästa lösning.

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Kan du inte berätta lite mer om dig själv? Varför bor du inte i Sala om du har hästarna där? Vem är du och hur kom du in i montésporten? Man vill ju veta mer om bilden bakom "Tuttis".

    Har Salas lokala tidning fokuserat på sporten någongång? Borde inte en sådan som du och din syster vara värda ett reportage? De kan ju inte ha så många stora framgångar i "udda sporter".

    Mvh Pia

    SvaraRadera
  4. Håller med ovanstående kommentar. Vi vill ju veta mer om dej. Vad gör du dom få lediga timmar du har i veckan, berätta mer om pojkvännen, du har ju bara nämnt honom en gång, vad gillar du för musik/film/Tv. Berätta massor om vem Linnea Swartling är.

    /Annie

    SvaraRadera