måndag 30 november 2009

Hektisk vecka

Hela veckan har bara försvunnit och det har inte varit många andningshål. Många sjuka hästar och många sjuka kollegor gör att det är full rulle på jobbet. Väldigt mycket har det varit nu i några veckors tid, så man hoppas att det lugnar ner sig snart, väldigt snart.
Arne och "Pålle" var till Eskilstuna i tisdags. Arne var femma och gjorde ett bra lopp. Han är ju i en ganska hård klass, så det är svårt vara med där framme. Han gick 1:14,5 på kort distans så det är godkänt. Synd var att vinsten vi tog i september försvann ur raden så han har lite poäng nu, vilket gör att man inte direkt kan välja och vraka bland loppen. "Pålle" (Next Yatzee) hade ingen bra dag och ville helt enkelt inte. Han tar nya tag på onsdag på Bergsåker och vi får hoppas att det går bättre då.
I onsdags hade vi internutbildning på jobbet. Denna dag handlade det om "kolik". Mycket intressant. På onsdag blir det "Hältor". Tycker det är väldigt bra när vi har dessa dagar. Även fast det är väldigt övergripande om varje ämne så gör det ändå att man känner sig tryggare, speciellt när det kommer in riktigt dåliga hästar så man har koll på vad som ska prioriteras och är så effektiv som möjligt tillsammans med veterinären.

I torsdags smällde det. Två smällar till och med. Jag har känt mig lite hängig och vääääldigt trött och i torsdags bröt det ut. Feber och frossa och annat smått och gott. Jätteroligt! Har verkligen inte tid att vara sjuk, men min kropp höll inte med.
Den andra smällen var Sixtens debut! Han startade på Bollnäs och var sexa. Gjorde ett godkänt lopp, och Erik Lindegren styrde perfekt. Fick först tredje invändigt och sedan rygg ledaren när en framför galopperade. Såg länge ut som att han skulle bli trea-fyra, men kort före mål kom två som gick fortare. Så en sjätteplats och 850 kronor insprunget är vad Sixten hittills presterat i min träning. Inte dåligt :-)
Men jag tror verkligen att han behövde det loppet, och med det i kroppen så kommer han förmodligen springa ännu fortare nästa gång. Han har ju ändå inte startat på ett år så han är ursäktad.
I fredags genomled jag en utbildning på jobbet. Med feber och dylikt satt jag och lyssnade på lagar om medicinering, doping, hästens anatomi etc. Kände efter att ingenting hade fastnat men nu när det börjat klarna i huvudet så har iaf en del gått in. Helgen blev hängig och det gick trögt att köra hästarna, men det blev avklarat iaf.
Stina var duktig igår på Örebro. Hon och Lime Casted slutade trea i ett väldigt märkligt lopp. Det var sån dimma så man såg ingenting förrän kort innan mål, då hon ledde men blev passerad av två stycken precis innan linjen. Speakern sa inte mycket i det loppet :-)
Idag var också ett konstigt lopp. Uriel Moss gjorde montédebut på Färjestad i ett lopp för ryttare som aldrig segrat tom 31 dec 2008. Angelica Westin red honom till en femteplats. Det som var tråkigt var att Urre aldrig riktigt var i bild, så man såg inte riktigt hur han såg ut, men han gick bra på upploppet och verkade ha mycket kvar. Anledningen till att han inte syntes var att ledaren låg ungefär ett fjärdedels varv före de övriga, första 500m gick på 1:12,4 och varvet på 1:13,2. Urre tjänade iaf sina första slantar. Synd att han inte fick med sig så mycket poäng så där går det inte heller att välja och vraka bland loppen. Nu har han 3500 kronor på sig, och ni som läser montépropparna förstår ju hur många lopp det finns där han står bra inne :-/

Ikväll har vi haft styrelsemöte med montéklubben. Jag har precis kommit hem därifrån och vill nu egentligen bara sova. Men nej, plugga är det som står på schemat. Ligger skapligt mycket efter och är inte riktigt frisk. Ingen bra kombination.

Imorgon är det montélopp på Eskilstuna. Ett väldigt svårtippat lopp med många som inte visat sin montékapacitet. Mest rutinerad i gänget är väl nr7 Tap Int Bort och den kanske kan hålla hela vägen in i mål. På samma volt är det nog nr1 Fabulous Tealight som är intressant. 20m bakom gör nr8 Quebec Å. montédebut och den kan vara med där framme. I övrigt tycker jag det är vidöppet.

På torsdag rider de lopp på Åby. Nr3 Quick Silas är nog vinnaren i loppet, utmanas nog närmast av nr9 Inverno och nr10 Flintstone Broline. Även nr7 Hiking kan räcka till.

På återseende!

5 kommentarer:

  1. Hej. Jag har precis börjat med monté och har en frågan om värmning innan lopp. Hur är det bäst att värma en montéhäst?

    När startar Misterl Sigel igen?

    PS. Vilka bra tips du har på bloggen. DS

    SvaraRadera
  2. Blir man inte chockad över drivningen på vinnaren i kvällens lopp på Sundbyholm? Hur många enhandare kan man göra utan att få böter? Dom tom zoomade ryttaren en gång under loppet och kolla på upploppet, där utdelads det ett antal enhandare utan en endaste liten krona ska bötas. DÅLIGT!
    /Anna

    SvaraRadera
  3. Precis som inför sulkylopp så är ju värmningen väldigt individuell. Vissa är ju verkligen beroende av värmningen och behöver joggas flertalet bakvarv eller väckas upp ordentligt i rätvarv. Det går inte riktigt att säga någon optimal värmning som passar alla. Oftast berättar tränaren vad som är mest lämplig för sin häst.
    Våra egna hästar brukar värmas för sulky även innan montélopp, om det inte är första starten då man kanske vill testa under sadel för att se att utrustningen är korrekt.
    Jag personligen rider inte heller lätt under värmning utan står upp även i bakvarv för jag tror att det är det mest skonsamma för hästen.
    Som du kanske märkt i min blogg så hämtar jag mycket från monténs hemland Frankrike och har där följt hur de värmer sina hästar.

    Mister Sigel har det väldigt snålt med lopp just nu. Står inte bra inne i något av de montélopp som erbjuds och har därför inte startat. Vi vill ge honom en ärlig chans att visa vad han kan nu i början och avvaktar därför ett lämpligt lopp.

    Kul att du gillar mina tips och lycka till med montéridningen!

    SvaraRadera
  4. Jag håller med Anna att det var en hemsk drivning. Redan efter ett varv får hästen flera enhandsslag och desto fler på upploppet. Blev riktigt upprörd när jag såg det. Gick direkt in på travsport för att se att det blev tre veckors avstängning och 2400kr i böter. Vet inte varför Anna inte sett bestraffningen? Kanske hon såg på resultatlistan på plats då alla bestraffningarna inte står. Stod antangligen på en senare lista under kvällen. Hemskt var det i alla fall och jag hoppas att jag slipper se sånt igen.

    SvaraRadera
  5. Jag ber om ursäkt. Såg loppet irekt på ATGlive och gick sedan kort därefter in på www.travsport.se och såg då bara att det var böter för omstart. Såg sen att dom lagt till det för drivningen. Bra att dom såg det så att ryttare fattar att det inte är OK göra så.
    /Anna

    SvaraRadera