onsdag 28 oktober 2009

Knep och knåp

När man läser propositionerna är det som att öppna en knep&knåp-tidning i kategori svår (eller det brukar väl betecknas med pennor, 4st i detta fall) och man aldrig riktigt får någon lösning förrän nästa nummer kommer ut. Så känns det verkligen med novembers proppar. Hittar verkligen inget lopp till Sixten och hur vi ska starta de andra hästarna i monté är den största gåtan. Det finns inga lopp! Eller jo, det finns lopp, om man vill stå 40m tillägg eller möta eliten. Och har man inte mängder med poäng så är det ju inte direkt så att man kan välja och vraka. Då får man förlita sig på turen. Jag var lycklig i somras när jag bloggade om att det var över 40 lopp i månaden, detta har nu halverats. Och propparna ser likadana ut! Det är inte roligt ha tre hästar i samma klass (Dragonite, Max och Mister Sigel) och inte hitta ett endaste passande lopp i närheten på en hel månad. Själv har man inte heller många lopp man har möjlighet att rida. 5st i november. Det märks att Eskilstuna och Gävle inte har lika många tävlingsdagar under vintern. De banorna brukar annars erbjuda montélopp som man kan delta i. Jag som har ett heltidsjobb kan inte resa land och rike runt för att rida lopp tyvärr. Varför går det inte ett expresståg för hästar och ryttare mellan Boden-Jägersro, med stopp på alla banor däremellan?
Det är ett evigt pusslande med detta att få ut hästarna och även att få ihop med de hästar som man rider åt andra. Och det värsta är att med tanke på hur förra vintern såg ut så lär ju inte banorna erbjuda fler lopp i december, januari och februari.....
Jag tycker att ni montéklubbar ute i landet ska tjata, tjata och tjata lite mer på eran bana om att öka antalet montélopp. Solvalla erbjuder i november tre lopp, hur ser det ut på er hemmabana?

På Jägersro på lördag är det ett fint lopp i samband med V75. 50.000kronor i förstapris är inte illa. Så här ser startlistan ut:
1 ARRAN KÄMPE v 11 Jacobsen Sophia a (Åke Al)
2 GORDONIA DAG v 7 Alm Lina a (Hel Ja)
3 MCOLLIE v 8 Lähdekorpi Maija a (Läh Ka)
4 MACADAM COWBOY* (FR) v 9 Karlsson Jenny J (Joh Pi)a
5 GAMBLER C.N.* (DK) v 10 Borup Tineke a (Wei Me)a
6 YANKEE BOY BLOU v 6 Jarvén Peter a (Hel Ja)
7 WISS NEW HAWKEYE v 8 Flodin Jessica a (Sve Le)a
8 INCREDIBLE CHIC v 12 Andersson Malin a (Fel LE)a
9 NICE DANCER v 8 Johansson Ulrika a (Pal Ro)
10 LANXESS PALEMA v 6 Lusensky Charlotta a (Hul An)a
11 WHOSTOPSTHETRAIN v 7 Larsen Anja a

Flera bra hästar och som vanligt i de stora loppen: ingen given vinnare. Nr4 Macadam Cowboy har ju väldigt fin rad, men inga märkvärdiga tider. Ska bli intressant att se vad den kan prestera. Nr7 Wiss New Hawkeye var ju bra senast, liksom nr10 Lanxess Palema. Hellstedt har ut två hästar i loppet och dem ska man alltid se som potentiella vinnare.

Innan lördag är det lite andra lopp också. Imorgon rids det på Örebro. Stina rider Julia Express som inte trivdes med banan senast på Gävle. Vi får hoppas att den är bättre imorgon och att de kan vara med där framme. Men nr14 Simb Moonzoom tror jag blir svårslagen. Brukar ju vara ute i mycket tuffare gäng så 40m tillägg tror jag inte stoppar honom och Anna.

På fredag ska jag och Arne ut på Romme. Spår 7 blev det så det är inte så illa. Spetsade ju lätt från spår 6 vid vinsten så det blir inte så jättestor skillnad. Nr13 Chip Destroyer är svårast att slå tror jag, även nr4 Melody Bråten och nr6 Mircoolio kan vara med och kämpa om vinsten. Men är Arne i perfekt form så blir vi svårslagna :-) Ibland får man vara optimist....

Skellefteå har också lopp på fredag. Om ni såg nr13 Robinson Starlight i förra starten så förstår ni varför jag rankar den först. Hade den inte galopperat hade den vunnit överlägset. Så jag tippar den. Bakom den är det nr12 Sandvångens Ligist som är mest intressant.

På återseende!

2 kommentarer:

  1. Det är nog värre för kallbloden, endast ett montélopp i december.....
    Dessutom har jag provat att påverkat sportchefer runt om i landet, ett tag skrev de då ut fler lopp, men då blev loppen inte fyllda och då sänks antalet automatiskt, mycket beroende på att flera hästar ströka pga av att tränarna ej fick de ryttare de ville ha...
    Så de är svårt att prova att utveckla sporten, då inte "nya" ryttare får chansen att rida.
    Kolla anmälningslistorna, ofta är samma ryttare uppsatt på flera hästar.
    Det finns väldigt mycket att jobba på inom sporten, men så länge som vi inte har en egen organisation kommer det vara svårt att föra fram våra åsikter, även om vi ingår i lärlingsföreningen, blir våran röst inte tillräckligt hörd. Har ställt frågan ofta om vi inte ska ordna en egen organisation som är rikstäckande.
    // Ninni

    SvaraRadera
  2. loppet till åby 5/11 blev inte ens fyllt pga idotiska proppar! Bara 11 hästar kom till start av cirka 17 anmälda pga av "5 på varje volt" reglen. De tror inte vi kan volta ordentligt och tar då bort springsspår och springband bara för att få färre omstarter.. haha och då kan man ju undra varför det blev en massa omstarter på jägers i veckan i ett v65 lopp med STARTBIL. Kuskarna är antagligen lika dåliga som vi ryttare. Nej, montésporten är tyvärr ett stort skämt här i sverige. jag komemr att lägga av mkt snart om den inte blir bättre. patetisk är ordet för hur de behandlar montén i sverige.

    SvaraRadera