onsdag 27 maj 2009

Surt sa räven.....

Två år i rad har vi laddat för Sverige-loppet med Dragonite. 1140a med hans startsnabbhet och fart i ett varv har vi haft höga segerförhoppningar. Både 2007 och 2008 har han haft för lite poäng för att komma med, otur eller dålig planering får någon annan avgöra. Efter båda de uttagningarna som han inte kom med i gick han ut i kortlopp och gjorde finfina prestationer. Och vad händer i år? Jo, de ändrar distansen! Tjusningen med Sverige-loppet har ju varit distansen. Och i år är vi med. Man får dra mungiporna neråt ibland, det är tillåtet.

Surt var det också igår på Bollnäs. Red Zapt Dingbat som efter en trevande start fick ett avvaktande lopp längst bak i fältet. När vi till ingången till sista sväng styrde ut var det som att skjuta en kanon. Men tyvärr bröt han ner lite och jag fick bråka lite med högertygeln, vilket resulterade i galopp. Surt, för att han kändes kanonfin och var på väg att runda flera trötta hästar. Men nästa gång om han går felfritt så blir han farlig. Jättefin häst som jag hoppas få rida igen. Även grattis till Linda S Hedström, kanonduktig ryttare som återigen fick segerdefilera. Denna gång med egentränade Bara Bruno. Systrarna Hedström knep systrarna Swartlings tilltänkta dubbel :-)

Vill också meddela att styrelsen har pratat med aktuell styrelsemedlem om det som tidigare diskuterats på bloggen som hände på Solvalla. Så förhoppningsvis händer det inte igen. Och vi hoppas att det inte har alltför stor påverkan på klubbens betydelse i sporten.

Tipsar om en annan hemsida: http://www.123minsida.se/kallblodsmonte där Ninni Larsson gör ett kanonbra jobb med att uppdatera oss om kallblodsmontén. Bra sida Ninni!

Fy fasiken va roligt det var att se startlistan till montéeliten! 15 fina ekipage ställer upp bakom bilen. Kul att Zandra Widén kommer hem till Sverige och rider lopp. Även roligt med de tre franska ryttarna som kommer och det ska bli kul att se duktiga Night Rambler få franskt på ryggen. Och sen brukar alltid de svenska hästarna och ryttarnna få extra fart när det är denna söndag. Har en känsla av att det kommer gå undan.... LÄNGTAR!
Det enda negativa jag har att säga om montéeliten är prispengarna. Detta ska vara det största loppet i Sverige för montén och ändå är det bara 100.000 kronor i första pris. Endast 1 lopp denna söndag har mindre, E-läktarns förmiddagslopp. Borde inte prispengarna höjas så att vi lockar hit fler utländska ekipage? Det skulle även locka fler av våra svenska tränare att ladda inför montéeliten.

På Boden imorgon rids det ett montélopp med 10 hästar bakom bilen. Ett bra initiativ då det ofta är problem med flera bakspårshästar. Varför inte prova 12 hästar i främre ledet och inga i bakre? Jag tittar på mycket montélopp, eller rättare sagt alla som finns i lopparkivet och om jag är hemma direkt på liven, så man även får se orsaken till eventuella omstarter. Det är väldigt ofta ryttarna i bakre ledet inte lyckas hålla sina hästar eller får sitta och såga. Det är även flera gånger det borde blivit omstart för att de glider fram emellan främre ledet, innan startpålen passerats. Jag personligen tycker det är obehagligt när man har en häst i ryggen som nästan är uppe med huvudet på min hästs rumpa. Jag vill iaf kunna rida med fyra ben, i loppet och även i nästa lopp också. Någon som känner likadant? Det som är bra är att de på de flesta startbilar iaf märkt ut var 5 och 6 ska ligga bakom bilen. För innan var det 8 hästar som delade på spår 1-5 och en längst ut med nr10.
Just i loppet på Boden tror jag nr2 Giant Of North tar sin tredje raka montéseger. Bakom den är det nr5 Steinless Steel och nr10 Lönshults Anders som kan utmana. Nr6 Pinocchio Lake har inte startat i monté på länge men har presterat bra i sulky. Kan vara en outsider.

På fredag är det då dags för uttagningen i Sverige-loppet för mig och Dragonite. Spår 4 bakom bilen fick vi och det är helt okej. Det är bara 7 hästar med så att bli instängd blir svårt. Upplägget har jag inte riktigt bestämt mig för. Han är ju inte alls lika gynnad av sin startsnabbhet när det är medeldistans, men vi får se hur mycket de andra laddar. "Tuttis" gick bra senast på Eskilstuna när Stina red, att ligga först i andraspår är inte riktigt hans grej, men han höll hela vägen in i mål. Så toppformen kanske börjar närma sig.
Nr1 Call O'boy ser jag som största hotet då den går riktigt bra när den är felfri. Även nr7 Eccentric Chip tror jag kommer vara med där framme.

Nu ska jag iväg och kolla Champions League-finalen. Viva Barca!
På återseende!

6 kommentarer:

  1. Ja till 12 bakom bilen och bort med bakspåren! :) Nä men allvarligt talat så känns det lite halvfarligt med bakspåren och man vet ju själv att det inte är helt enkelt om man har en het häst att ligga på bakspåren. Heja Dragonite! :)

    SvaraRadera
  2. Hei Linnea

    Travritt.no setter opp en side som samler RSS-feeder fra montéblogger nå, slik at vi viser en liten del av blogg teksten og sender leserne til boggen dersom de er interessert i å lese mer - kan vi få lov til å legge til bloggen din i listen?

    -Julie / Travritt.no

    SvaraRadera
  3. Vilken bra blogg! Intressant för en sådan som mig som inte är aktiv ryttare eller travtränare, utan bara spelar och är intresserad av trav. Du ger en ny syn på sporten, eran som aktiva, vilket borde komma ut till fler. Sådant som vi spelare blir irriterade över vad gäller montésporten, ger du här er syn på. Jag har fått större förståelse och hoppas att STC och banorna lyssnar på dig och de som håller med dig. Det märks att ni vill göra sporten mer seriös.
    Jag kommer fortsätta följa din blogg aktivt. Och lycka till imorgon! Vågar man sätta en liten slant?

    SvaraRadera
  4. PS. Jag kommer ihåg dig och Dragonite (roligt smeknamn förresten) när ni vann på Skellefteå. Jag spelade er som tvärsäker vinnare. Solvallaekipage åker till Norrland, måste ju bara betyda vinst. Tack för den pengen! Och jag slog även vad med mina vänner så det blev en extra slant. Jag stod vid staketet och applåderade. Fortsätt rida så bra!

    SvaraRadera
  5. Vad kul att läsa att även spelare som du Andreas skriver här, hoppas att du förmedlar till andra spelare så att fler upptäcker montésporten!
    Jag hoppas att det går bra för Dragonite idag, men jag vill varna lite för Texas Hellfire som Elin G satt fast med allt kvar sist. Men med erat engagemang så vore du är värdig vinnare Linnea! O apropå 15 bakom bilen så måste väl det försvinna snart? Vad tycker ni andra?

    SvaraRadera