fredag 3 juli 2009

Fem frågor till Ken Karlsson

Här är svar från Färjestads sportchef, Ken Karlsson:

1. Hur fungerar erat samarbete med övriga banor i er region och i landet vad gäller planering av montélopp och propositionernas utformning?
Vi har månadsmöten i vår region (F, Ar, Åm, År) där all tävlingsplanering och propositionsskrivning diskuteras. Jag personligen förordar max fem startande på varje distans vid tilläggslopp, för att undvika "springband" och därigenom onödiga omstarter. På medeldistans har jag ca 2-2,5 som kvot d.v.s. om loppet är upp till 1 mkr ligger första tillägget på ca 200-250 och nästa på ca 400-500 tkr. Min erfarenhet är att montéhästar har lite lättare att plocka in tillägg än sulkyhästarna och därför inte behöver ha tjänat som mycket mer. I sulky använder jag en kvot på ca 3 på medeldistans.

2. Vad är eran banas plan för montén år 2010?
I stort samma som under 2009 med ca 12-14 lopp. Två lopp, Häxjakten (kbl) och Påskritten (vbl) på långfredagstravet med 50 tkr i 1:a pris blev lyckat och kommer tillbaka. Även Unionsritten på Unionstravet med landskamp svenska-norska ryttare är positivt. Vill rida mer för kallblod men underlaget med inkvalade kallblod är i minsta laget. Loppen är bra men det finns plats för fler deltagare.

3. Hur fungerar utbildningen för montélicens på eran bana?
Utmärkt. Min ordinarie huvudstarter och en understarter (tillika utbildningansvarig) deltar i utbildningen och är framför allt intresserade av grenen. Voltning, bilanslutning, positionsbyten och tempobedömning prioriteras

4. Vad anser ni om att hålla genomgång både innan och efter montéloppet som rids på eran bana? Innan för att alla ska var på det klara med var de ska vara i starten etc. och efter för att gå igenom eventuella orsaker till omstart eller incidenter som hänt under loppet.
Delad i min uppfattning, mest för att jag inte anser att vi ska göra skillnad på sulky och monté. Kanske aktuellt för nybörjarna men som grundprincip anser jag att licenskursen ska vara så seriöst upplagd och genomförs att ryttaren har kunskap som räcker för att genomföra loppet enligt reglementet. Erfarenhetsutbyten med tävlingsfunktionärer annars positivt.

5. Med handen på hjärtat, vad behöver eran bana förbättra vad gäller montén?
Vi har ingen riktigt bra samlingsyta för hästar och ryttare efter loppet (nuvarande def.volt), lite rörigt kring invägningen. Särskilt om alla, även diskade ryttare som utgår, ska vägas in. Nationellt även hur vi ska behålla intresset hos "amatörryttarna" i den pågående ryttarelitiseringen, vilken i och för sig är naturlig med fler lopp och högre prispengar inom montén. Utskrivna lopp för enbart amatörtränade montéhästar kan vara en vidareutveckling på STC:s nuvarande satsning på mindre rutinerade ryttare.

Tack så mycket Ken för att du tog dig tid att svara!

1 kommentar:

  1. Såg nyss på montéloppet som gick på tv. Jag tyckte att erik sa bra saker att det har blivit bättre i montéloppen osv... men de andra. Den ena ville knappt kommentera loppet(svårt liksom? är precis som ett vanligt lopp) Sedan skrattade de o sa att montéloppen gick så fort i början och att vi ryttare var så dåliga på tempobedömning ect. Det verkade inte riktigt ta montésporten på allvar:S vad ska det till för att den ska bli accepterad här????

    SvaraRadera