onsdag 8 juli 2009

Varför inställda lopp?

Det gick inte så bra att förändra min dåliga trend i måndags. Racy kändes jättefin i värmningen och jag trodde på god chans. När starten gick på andra försöket kom vi iväg hyffsat bra men strax innan första sväng svischar det förbi en galopperande häst framför så Racy studsar på stället och galopperar några tiotal meter. Då hamnar vi sist och eftersom det var kortlopp och det gick oerhört långsamt första halvvarvet så var det svårt ta in på dem där framme. Jag tycker hon gick en bra repa genom sista sväng men sista 40m tröt det. Vi var först utanför pengar.
Återigen påminner jag er att se sig om när man tar upp en galopperande häst. Den här gången gick det bra, eller ingen olycka iaf, men det kan bli en ganska lång kedjeeffekt eftersom Racy och jag blev stillastående och det kom hästar rusande bakifrån.
Grattis till Jenni H Åsberg och Edge Trick som plockade hem segern på tiden 1:16,4.

Visst är det väl tråkigt att se alla dessa inställda lopp. Imorgon är det ett på Färjestad och på måndag ett på Skellefteå. Det är även ett flertal lopp som inte är fulla. Vad beror det på? Är det så att vi skriker efter mycket men sen inte har några hästar att fylla loppen med. Detta är ju något som ger monté-motståndarna vatten på kvarn. Det positiva är att alla hästar kommer med, även utan poäng, men det gör det också lättare för de bättre hästarna att bara åka ut och hämta pengar, och det bidrar till att man får den synen på montén att det bara finns ett fåtal hästar som håller hög klass och resten är avdankade sulky-hästar. Man ser ju hellre att ett lopp med jämna hästar där alla har chans till vinst visas upp för åskådarna.
Det är också en fördel om tränare, ägare, ryttare och alla andra aktiva kollar strax innan anmälningarna går ut. Många tror att de inte ska komma med i lopp för att hästen inte har några poäng, men kolla strax innan 9:00 hur mycket häst det är anmält. Ring till tränare ni har kvalat häst för eller tävlat på och se till att vi fyller loppen (eller iaf att loppen blir av). Vi kommer aldrig få ännu fler lopp om vi inte fyller de som redan är utskrivna.

Ikväll rids det ett lopp på Solvalla. Inte heller detta är fullt. Det är ett STC-lopp där förmodligen nr2 Hans Eme bara hämtar hem 25.000 kronor. Närmast bakom är nr7 Mill Newton. Två intressanta hästar gör montédebut; nr3 Giant Player och nr5 Cannes.

Även på Kalmar är det lopp ikväll. Bästa raden har nr7 Lady Hit och det kan vara vinnaren i loppet även denna gång. Jag varnar för Sten Os dubbel nr10 Mister Sigel och nr12 Upsize Boko. Den sistnämnda har visat tidigare att han duger bra under sadeln och Mister Sigel vet vi är en häst med kapacitet. Har väl inte riktigt fått till det i monté, men det kan absolut hända ikväll.

Tredje loppet ikväll är på Åmål. På främre volten står Fricks nr4 Miss Madcap som visat sig trivas ruggigt bra i monté. Det är nog vinnaren. På volten bakom står nr6 Flintstone Broline och den kan absolut utmana. Intressant är också nr10 Ramona's Express som kvalade på 1:16,0! Ska bli se vad den kan göra i loppet.

Imorgon är det lopp på Åby. Inte heller det är fullt, men det är ändå en intressant startlista. Nr5 Time De Luxe tror jag är vinnaren men utmanas nog av nr1 Ålarökarn. Med i loppet är också nr2 Melody Bråten som gjorde en bra tid senast och nr4 Mcollie, som inte startat i monté på ett år men man ska alltid se upp för Lähdekorpi-tränat.

På fredag ska syster Stina ut och sätta nytt svenskt rekord :-). Jahnita på Romme är det över kort distans, och med tanke på hur det gick senast trots startgalopp så kan det nog bli verklighet.

Det är även lopp på Årjäng på fredag. 40m tillägg är nog inget som hindrar nr8 Inverno som gjort det riktigt bra i de senaste montéstarterna och vinner nog även detta. Motståndet står på första volten, nr1 Force De Nature som trots galopp segrade i näst senaste starten och kan nog hålla uppe tempot i detta lopp.

Axevalla bjuder också på montélopp denna fredag och håller sig nr3 Starlet Sisu sig i rätt gångart kan den vinna. Nr7 Brusque har två tredjeplatser i lika många montéstarter och är nog även denna gång med där framme. Många hästar gör debut i det här loppet och är svårtippat. Nr11 Buzzica tycker jag ser intressant ut och kan lyckas direkt i debuten.

På återseende!

3 kommentarer:

  1. Håller med dej om att det är tråkigt att loppen inte är fulla för kvalade hästar finns det gott om. Det borde inte vara några problem att få loppen fulla bara folk håller ögonen öppna. För ryttare finns det oxå gott om. Ringer tränarna i god tid så får dom oxå upp en duktig ryttare. För ibland kan det vara så att dom inte vill anmäla för att dom inte vet vilken ryttare dom får. Du har sagt det förut och jag håller med, i montén är hästen mycket mer beroende av ryttaren än av kusken i sulkylopp.
    PS. Bra blogg!
    /Åsa

    SvaraRadera
  2. haha! Du har så rätt... kollade på Vinnare V64 igår. Den enda seriösa i det programmet som pratar om det programmet är till för: TRAV, är just Erik A. De andra bara flamsar, fnittrar och läser innantill. Hur många aktiva vill se det där tramset? Och det lockar väl inte nya trav-entusiaster? Jag tycker överlag att det är mycket fjanterier i trav-TV. Fram med seriösa reportage. Och vem vill fortfarande lyssna på tjatet om Svanstedt? Kan inte TV4 sluta tjura och inse att de gjort bort sig?
    /Pär

    SvaraRadera
  3. Jag tycker propparna är alldeles för dåliga! Tilläggsloppen blir alldeles för snälla mot de som har lite tillägg, det är inte alls som i sulkyloppen - montéhästarna kommer fram i volten mycket snabbare! 40 meters tillägg för en häst som har tjänat en miljon är inget att hämta in mot en häst som har tjänat 100 000 kr, de är i fatt efter ett halvt varv om inte ens det... Jag kommer då aldrig anmäla ut mer till sådana billiga lopp, v75 hästar möter hästar som knappt har gått under 1,20 - det är inte rättvist. Fram med mer lopp för den lägsta klassen! En sak till; bestraffa "skrikarna" mycket mer, det skriks ju så mycket i loppen att man blir döv och man tror ju det händer olyckor hela tiden, börjar bli väldigt löjligt minst sagt - pinsamt är ordet för dessa gaphalsar/ ryttare som aldrig har skrikit ett ord

    SvaraRadera